Блог

Ползи от летни групови занимания за децата

В този момент, може би всички си мечтаем за лятото,особено когато навън е студено и мрачно, работим и учим от вкъщи и ежедневието сякаш е спряло…Или обратното – не смогваме с всички домашни задължения, работата си,както и разбира се задачите на детето в училище.

Нямаме търпение за топли летни вечери и общуване, а децата нямат търпение за нови летни приключение с нови приятели.

С поглед и мечти за лятото Ви показваме колко големи са ползите от групови занимания за академичното и културно израстване на децата през този така обичан сезон.

Движението

Летните училища доста често предлагат активности навън, които помагат на децата да опознаят себе си и околните по – добре. Играта навън ще намали времето прекарано пред различни видове екрани и ще насърчи децата да развият по- добре комуникативните си умения, както и работата в екип, което пък ще им даде допълнителна доза самочувствие.

Когнитивни умения

По време на лятно училище или лагер децата непрекъснато развиват нови умения като се справят с различни ситуации и конфликти, в които средата ги поставя. Ситуации, които не биха им се случили в училище или познатата приятелска среда, а както знаете трудностите и новите неща ни карат да израстваме като характери.

Независимост

Със сигурност участието в лагер/лятно училище биха поставили детето в среда, в която родителите не са наблизо,за да помогнат и така то се научава да взема решения, да преценява рискове и да се грижи за себе си, докато в един момент осъзнава с гордост,че може да се справя само с повечето си ежедневни задачи.

Социални умения

Присъствието на детето в една различна среда го поставя в ситуация с непознати деца, място и емоции. Това е един страхотен шанс за тях да намерят нови приятелства и да подобрят социалните си умения (след онлайн обучение смятаме,че е абсолютна необходимост). Важността на работата в екип на такъв тип мероприятия помага на децата да изградят силни връзки с връстниците си ,да излязат от комфортната си зона и да се научат как да се справят с нови ситуации като смяна на средата или училището.

Откриване на нови таланти

Много от нещата, които децата правят на летни програми са напълно нови и непознати за тях. Неща като арт терапии, научни проекти , медитации, ориентиране с карта и компас, състезания за таланти, разпъване на палатка със сигурност не са част от ежедневните им занимания. Дори и да не успеят напълно да се справят с тях,мисълта,че са участвали в такъв тип занятия им дава смелост да продължат да изследват възможностите и таланите, които дори не са знаели,че притежават.

Академични умения

Една от причините родителите да избират летни занимания за децата си е академичното израстване. Много често летните училища и лагери прибягват да нетрадиционни и развлекателни начини да обучават децата, което допълнително ги стимулира да влагат повече усилия и желание в учебния процес. Това със сигурност носи доста повече академични резултати от тези в държавното училище. Усещането,че децата не са съвсем в класна стая, премахва чувството на задължение, което прави процеса още по – лесен.

Може би и не вреди фактът,че повечето летни програми обхващат и наистина ценни умения,които децата не успяват да усвоят в училище – презентационни умения,говорене пред публика,лидерски умения – ръководене на отбор или екип и дискусии.

На практика летните училища дават всичко необходимо – емоционално и академично на децата,за да се чувстват пълноценни и подготвени за следващата учебна година…А защо не и за живота 🙂

Ако вие се чудите кое лятно училище да изберете, можете да разгледате нашите летни занимални и традиционния ни лагер през юли.

Играта и развитието на когнитивните умения на децата

Когнитивните ни умения са тези, които главният ни мозък използва, за да мисли,чете,разпознава, запомня, разбира причини или внимава за детайли, открива следствени връзки или идентифицира и използва информация.

Когнитивните умения се тренират, съзнателно или не, от ранна детска възраст.

Играта е от изключително значение за когнитивното развитие на децата. Чрез игра те се учат да откриват решения,да обмислят, да общуват, да разбират света и развиват въображението си!

Те тренират паметта си с пъзели и бордови игри, научават нови шеги и забавни случки от книжки с приключения,танцуват и пеят, за да развиват грубата си моторика и чувство за ритъм, обичат да готвят или да се преструват,че готвят, за да се развият тактилните им умения

Като родители в забързаното си ежедневие често забравяме, че децата имат нужда от игра,за да разширят представата си за света, да опознаят нюансите на това, което ние бихме нарекли добро или зло. В играта, те напълно несъзнателно, малко или много, избират своя „морален кодекс“ , който ако внимаваме достатъчно , ще ни даде много информация за това как нашето дете успява да преработи емоцията, която го връхлита по време на игра. ( Защо е важно децата да познават и преработват емоциите си, ще си говорим в някой друг пост).

Най – лесно децата опознават света като играят ролеви игри. В тях те са истински герои, спасители на света, прекрасни принцеси , митични и силни същества или кротки забавни тролчета. Ролевите игри поставят децата в ситуации, които реалния живот не би ги изправил, точно защото нямат когнитивното умение да се справят с тези ситуации. И тук те успяват да намерят начин да спасят принцесата, измислят всевъзможни начини да избегнат ухапването от „Кобра“ и търсят най – бързия и лесен път до мястото на жумящия!

Не е ли странно как те намират най – невероятните решения, за които ние като възрастни не бихме се сетили?

Тяхна е територията на въображението и новите светове, техни са приключенията и героизма, но наша е ролята да им осигурим способи и пространство, в което да развиват въображението си и да откриват всестранни решения.

Разбира се в света на технологиите, където децата ни са израснали с таблет и компютър няма как да не споменем и електронните игри, които развиват когнитивните им умения. Ако позволим на децата си да използват няколко добре подбрани игри, това не само че не би навредило, но и би помогнало изключително много за развиването на когнитивните умения.

Ако детето трябва да избере в играта какви дрехи да сложи на героя си при студено или топло време, то това му дава усещането за разбиране, което на по – късен етап ще интегрира в собствените си нужди и умения.

А защо не още по – образователни игри, които дават визуално по – добра представа за формата или звука на буквите?

Използвани разумно и с мярка, игрите онлайн могат само да помогнат на децата ни да се подготвят за света, в който ще живеят.

Развитието на когнитивните умения на децата води до по – висока концентрация по време на умствена дейност и децата успяват да се справят с повече от една задача едновременно,докато запомнят и информацията, свързана с изпълнението. Могат лесно да складират информация, която по – късно да използват в житейска ситуация, да разрешат проблем или да намерят логически връзки. Развити добре, тези умения помагат на децата да имат по – добро представяне в академична среда.

Когнитивните умения са тези, които ни помагат във всички житейски и академични ситуации, в които трябва да премерим фактите и събитията и да вземем най – доброто решение.